top of page

Verbroedering als inspiratie

Deze zomer is Kerkrade weer even de wereldhoofdstad van de blaasmuziek. Het Wereld Muziek Concours wordt internationaal erkend als het belangrijkste festival voor blaasmuzikanten. In deze blog nemen we u mee terug naar het begin van het WMC, een tijd waarin broederschap centraal stond.

Fanfare Büllingen uit België marcheert tijdens het eerste WMC in 1951 door de Stationsstraat. (Bron: beeldarchief WMC)

Door: Martijn Stals

Het is in de zomer van 1949 dat twee Kerkraadse harmonieorkesten een zusterorkest uit het Noord-Engelse Yorkshire uitnodigen voor een gezamenlijk concert. Dit verbroederingsconcert blijkt met een kleine zesduizend bezoekers zo succesvol dat alle partijen het erover eens zijn dat er een vervolg moet komen.

Juist de verbroederingsgedachte, die na de tweede wereldoorlog sterk leeft in de internationale mijnwerkersbevolking, blijkt een gouden combinatie met het hoog ontwikkelde amateur-muziekwezen. Het is dé voedingsbodem voor een uniek succes. Kerkrade neemt zich vanaf dan voor om iedere vier jaar gastheer te worden van een internationaal blaasmuziekfestival. Het Wereld Muziek Concours is geboren.

De eerste editie in 1951 is er een om van te dromen. Men rekent op een 50.000 bezoekers, maar er komen uiteindelijk 200.000 mensen op het evenement af. Tachtig amateurorkesten uit veertien verschillende landen nemen deel aan het concours in de mijnwerkersstad. Daarnaast kunnen de bezoekers concerten door toporkesten, koren en solisten uit Nederland, Belgie, Duitsland en Oostenrijk aanschouwen

Vier jaar later blijkt dat het WMC moeiteloos verder groeit. Het aantal deelnemers verdubbelt bijna en het festival wordt uitgebreid naar 26 dagen. Onder andere het nationaal orkest van België, het London Symphony Orchestra en het koor en orkest van de Sixtijnse Kapel zijn aanwezig. Er komen dan maar liefst 400.000 bezoekers naar Kerkrade en de Nationale Omroep doet uitgebreid verslag. “In Kerkrade musiziert die Welt!’ klinkt het op de televisie. Eén ding is op dat moment duidelijk: niemand kan meer om het Wereld Muziek Concours in Kerkrade heen!

Ook in de vele edities die volgen weet het WMC altijd een spectaculair muziekfestival van topkwaliteit te leveren, waarin behalve presteren, ook internationale verbroedering door muziek centraal staat. Met groot enthousiasme zien we er ook dit jaar naar uit om u in Kerkrade te verwelkomen voor een exceptioneel muziekfestijn van ongekend niveau.


Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • WMC17B_FB_patroon
  • WMC17B_TWITTER_patroon
  • WMC17B_INSTA_patroon
bottom of page